BATONIKI MOCY



Pomysł na przekąskę, którą moi domownicy uwielbiają.

Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka żurawiny
kilka śliwek suszonych (pokrojonych na małe kawałki)
1 banan
2 łyżki miodu płynnego
opcjonalnie: gorzka czekolada

Przygotowanie:
Rozetrzyj banana z miodem, potem dołóż do miseczki pozostałe składniki (oprócz gorzkiej czekolady). Uformuj batoniki lub kulki (jeśli składniki będą się kleiły do palców, zwilż palce lekko wodą).
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rozwiń na blaszce papier do pieczenia. Rozłóż na nim powstałe batoniki. Długość pieczenia, to 15-20 minut.
Wersja dla bezglutenowców: zastąp płatki owsiane płatkami kukurydzianymi:)

Poczekaj aż wystygną. Kto lubi może polać batoniki/kulki rozpuszczoną czekoladą.

Do batoników w nieco innej wersji można dodać ziarna słonecznika, dyni, rodzynki itp.

Smacznego!


Komentarze

Popularne posty